Ειρήνη, Γνώση, Αλήθεια, Αγάπη


1 - ΕΙΡΗΝΗ

Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ειρήνη είναι εσωτερική υπόθεση.
Είναι ανάγκη να υπάρχει σαν αυτοπειθαρχία, είτε πρόκειται για άτομο, είτε για ολόκληρο πολιτισμό. Πρέπει να προέρχεται από μέσα. Αν βάλουμε σε λειτουργία μια εξωτερική δύναμη για να επιβάλλει την ειρήνη, αυτή η δύναμη θα γίνεται ολοένα ισχυρότερη. Δεν θα υπάρχει καμία εναλλακτική λύση. Το αποτέλεσμα θα είναι μία έκρηξη κατακλυσμιαία και χαοτική. Όταν δημιουργούμε ζεύγη αντιθέτων το ένα θα υπερτερήσει του άλλου, εκτός και αν βρίσκονται σε λεπτή ισορροπία.



2 - ΓΝΩΣΗ

Αυτοί που αναζητούν τη γνώση με σκοπό την αμοιβή επαναλαμβάνουν τα λάθη των θρησκειών.
Η γνώση που κατακτιέται εξαιτίας κάποιου φόβου ή της ελπίδας για ανταμοιβή, σε κρατά κλεισμένο σ' ένα σακί άγνοιας. Με τον θάνατο έρχεται η γνώση της ζωής. Χωρίς την αιώνια παρουσία του θανάτου δε μπορεί να υπάρξει ούτε συναίσθηση, ούτε αντίληψη της συνειδητότητας, ούτε αποφυγή των καθορισμένων συμβόλων μέσα στο κενό. Οι ανθρώπινες ηθικοκοινωνικές αξίες, είναι για εκείνους που είναι δέσμιοι της εποχής τους. Οι αξίες αυτές έχουν νόημα μόνο για τη συγκράτηση των παθών του ανεξέλικτου όχλου. Ο ανώτερος άνθρωπος βασίζεται στην διαίσθηση του, στον αυτοσεβασμό του και στην κατανόηση του. Μηδενίζει κατά το δυνατό τα λάθη του, αρνείται συνειδητά το κακό και βαδίζει προς τη σοφία.



3 - ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει θρησκεία, επιστήμη ή φιλοσοφία ανώτερη από την Αλήθεια. (Α-Ληθεια, το να βγαίνεις από τη λήθη). Η Αλήθεια μπορεί να είναι μόνο μία (ως προς την ουσία). Παράγει όμως άπειρες εκδοχές (ως προς τη μορφή). Η ουσία της αλήθειας όμως δεν αλλάζει ποτέ ! Εμείς οι ίδιοι αλλάζουμε και μαζί μας αλλάζουν και οι απόψεις μας για την αλήθεια. Αυτοί στους οποίους οι διανοητικές ενέργειες υποστηρίζονται από ένα δυνατό πνεύμα, είναι και οι εκλεκτοί. Η ξυπνημένη αλήθεια έχει αυτοσυνείδηση και αυτάρκεια, ξέρει ότι υπάρχει. Στέκεται ψηλότερα από όλες τις θεωρίες και τα δόγματα, ψηλότερα από την επιστήμη, δε χρειάζεται επιβεβαίωση από κανέναν, δεν ενδιαφέρεται για τη γνώμη των άλλων και οι αποφάσεις της δεν επηρεάζονται από τίποτα. Δε γνωρίζει αμφιβολία ούτε φόβο, αλλά αναπαύεται στην ηρεμία της δικής της υπέρτατης μεγαλειότητας.



4 - ΑΓΑΠΗ

Η Αγάπη για να είναι δυνατή, πρέπει να είναι γνήσια, εύστροφη και απαλλαγμένη από εγωιστικούς υπολογισμούς. Αν αγαπάμε κάτι υπολογίζοντας στη χρησιμότητα του για εμάς, στην πραγματικότητα δεν αγαπάμε αυτό, αλλά τον εαυτό μας. Η γνήσια αγάπη δεν αποβλέπει παρά μόνο στην ευχαρίστηση του αντικειμένου της, δεν υπολογίζει κέρδη και δε φοβάται τις απώλειες που μπορεί να προέλθουν από αυτήν την αγάπη.

Δημοφιλή Άρθρα

Ο Μάγος του Στρόβολου

Ενθεογενή

Τρεις Θέσεις Σκέψης

ΦΡΑΚΤΑΛ: Η Γεωμετρία του Χάους και οι Φιλοσοφικές της προεκτάσεις

Οι Διδασκαλίες του Δον Χουάν

Χερουβείμ