Πνευματικά Όντα (Μέρος 2ο)

ΦΥΛΑΚΕΣ





Ο ρόλος των Φυλάκων είναι να προστατεύουν και να συντηρούν ανθρώπους, τόπους, πνευματικές διδασκαλίες και ενεργειακά μοτίβα. Όπως θα δούμε, είναι όντα που τείνουν να συνδέονται με συγκεκριμένους ιερούς τόπους και πνευματικές παραδόσεις.
Οι Φύλακες δε συμπίπτουν απαραίτητα με τις χριστιανικές πεποιθήσεις των αγγελικών φυλάκων, των όντων δηλαδή εκείνων στα οποία έχει ανατεθεί η προστασία μιας ψυχής κατά τη διάρκεια της ενσάρκωσης της. Αυτή είναι μόνο μια πολύ μικρή και παρεξηγημένη εικόνα του ρόλου των Φυλάκων. Μάλιστα, η ιδέα του προσωπικού φύλακα άγγελου είναι ένα κάπως ασήμαντο κομμάτι μιας αρκετά ισχυρής αρχαίας εμπειρίας.

Φαίνεται ότι την πρώιμη εποχή του Χριστιανισμού, οι Φύλακες Άγγελοι συνδέονταν κυρίως με ιερούς τόπους παρά με ατομικές ψυχές. Οι ατομικές ψυχές θα μπορούσαν να είναι υπό την επιλεκτική προστασία των Φυλάκων Αγγέλων, οι οποίοι είχαν σχέση με συγκεκριμένους ναούς ή ιερά, στα οποία και λατρεύονταν. Πράγματι, αν δεχτούμε ότι αυτή είναι η εμπειρία πίσω από τη διδασκαλία των Φυλάκων Αγγέλων, τότε θα δούμε ότι συμπίπτει με την εμπειρία των Φυλάκων Πνευμάτων πολλών άλλων μαγικών παραδόσεων.

Οι προσωπικοί Φύλακες, ωστόσο, φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερη λειτουργικότητα στη σφαίρα των εσωτερικών σχολών και των σαμανιστικών εμπειριών. Και αυτό γιατί η εργασία που τελείται μέσα στα εσωτερικά πεδία σε συνεργασία με διαφόρων ειδών οντότητες και ενεργειακές φόρμες, απαιτεί κάποιες φορές ειδική προστασία.
Η μοναχική φύση των Σαμανιστικών Παραδόσεων, για παράδειγμα, δημιουργεί την απαραίτητη ανάγκη για προσωπικούς πνευματικούς Φύλακες, που συχνά τους συναντούμε σε μοτίβα ζώων.

Παρόλο που οι προσωπικοί Φύλακες είναι συνηθέστεροι, το έργο τους ωστόσο δεν είναι απαραίτητα το να προστατεύουν κάποιον από τυχόν άσχημα συμβάντα αλλά κυρίως το να προλαμβάνουν ανεπανόρθωτες ζημιές της ψυχής, καθώς αυτή παίρνει τα μαθήματα της. Και ο δρόμος της εσωτερικής εκπαίδευσης σε κάθε παράδοση μπορεί να είναι μακρύς και αρκετά δύσκολος, ιδίως αν οι υποψήφιοι -και αυτό καλύπτει αρκετούς από εμάς!- έχουν μια ξεροκέφαλη και εγωιστική γραμμή.

Στις Μυστικές Σχολές, μαθητές και μύστες θέτονται αυτόματα υπό την προστασία των Πνευματικών Φυλάκων της Στοάς. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου δίδεται ειδική προστασία σε κάποιους.
Σε συγκεκριμένες τελετές, ο ρόλος των Φυλάκων συνδέεται στενά με το τελετουργικό αξίωμα του Κλειδοφύλακα. Αυτό το πολύ σημαντικό, αν και συχνά υποτιμημένο, τελετουργικό αξίωμα εμπερικλείει την εδραίωση μιας ιδιαίτερης σχέσης ανάμεσα στην ψυχή του ατόμου που κρατά τούτο το αξίωμα και στους Φύλακες της Στοάς.
Η πιθανότητα αυτή η εμπειρία του προσωπικού φύλακα να συμβαίνει σχετικά σπάνια, έχει ιδιαίτερη σημασία. Αφού πλέον στις μέρες μας πολλοί άνθρωποι δεν είναι πλέον συνδεδεμένοι με ιερούς τόπους ή άλλα ενεργειακά σημεία λατρείας, αρκετοί από αυτούς δεν είναι πλέον και υπό την προστασία των Πνευματικών Φυλάκων.

Γενικώς, κανείς δε μπορεί να συνηγορήσει υπέρ της μη εκλεκτικής επίσκεψης των αρχαίων ιερών τόπων. Και αυτό γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε πνευματική κατάχρηση. Είναι γνωστό άλλωστε σε αυτούς που ασχολούνται με τέτοια ζητήματα, ότι σε πολλούς τόπους δύναμης ανά τον κόσμο, οι φρουροί έχουν ξυπνήσει. Και αυτό έχει συμβεί σε κάποιες περιπτώσεις εξαιτίας των προθέσεων ορισμένων καλοπροαίρετων αλλά και αδαών ατόμων, που με διάφορους τρόπους έχουν ταράξει την ιερότητα τους. Και όσοι βρεθούν εκεί με λάθος προθέσεις, θα βρουν τους εαυτούς τους αντιμέτωπους με μερικά σκληρά μαθήματα.
Τέτοια μαθήματα προέρχονται από συναντήσεις με τους Φύλακες, που λειτουργούν ως καθρέφτες. Αυτοί τείνουν να εκδηλώνουν τις αντεστραμμένες εικόνες των ψυχών μας, αντανακλώντας πίσω σ' εμάς με κάθε λεπτομέρεια, όλες τις ακάθαρτες και αρνητικές πλευρές των εαυτών μας.

Μια από τις μεγαλύτερες μορφές των Φυλάκων του αρχαίου Κόσμου είναι και ο Πάνας, ο Κύριος της Φύσης. Η λέξη "πανικός" περιγράφει το συναίσθημα που κάποιες φορές νιώθουν όσοι έρχονται σε επαφή με αυτή την παντοδύναμη οντότητα. Αυτό το συναίσθημα του πανικού προέρχεται από ανισορροπίες της στοιχειακής πλευράς μας, κομμάτια της οποίας συμμετέχουν στις ωμές δυνάμεις της Φύσης.

Στις Μαγικές Παραδόσεις λέγεται ότι πριν κάποιος μυηθεί, πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσει τον Φύλακα ή Ένοικο στο Κατώφλι. Κάποιες φορές αυτό εκδηλώνεται ως μια τρομαχτική εσωτερική εμπειρία. Αρκετά συχνά όμως, η δύναμη του Ένοικου εξωτερικεύεται μέσω του μηχανισμού της "προβολής".
Όταν ασχολούμεθα με αρνητικές προβολές, μπλεκομάστε σε ένα είδος πλάνης, ένα απατηλό περιβάλλον μέσα στο οποίο οι χειρότερες πλευρές της προσωπικότητας μας αντιτίθενται, καθώς αποδίδονται στους γύρω μας. Φίλοι,οικογένεια, εργοδότες, συνεργάτες, όλοι όσοι ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή, αποτελούν άγκιστρα στα οποία κρεμάμε τους φόβους και τις ανασφάλειες μας.
Η προβολή ή πλάνη είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναγνωριστεί από τον μη εκπαιδευμένο νου, παρόλο που για κάποιον τρίτο μπορεί να είναι εύκολο να τη δει. Πράγματι, ο καθένας μας έχει αυταπάτες ως ένα βαθμό. Και πρέπει να πούμε ότι οι προβολές συμβαίνουν είτε υπάρχει ένας Φύλακας να επιτηρεί είτε όχι. Η εμπειρία της είναι δεδομένη για όλους. Η επικοινωνία με έναν Φύλακα σε έναν ιερό τόπο ή η αντιμετώπιση του Ένοικου στο Κατώφλι, τονίζει και ενισχύει την εμπειρία της προβολής. Είναι μια ουσιαστική φάση στην ανάπτυξη του "Μάγου", να μάθει να αναγνωρίζει και να δέχεται τις προβολές του, ώστε να γίνει κύριος και γνώστης της ψευδαίσθησης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα της επικοινωνίας με τους Φύλακες εξαρτάται από τη σοφία, γνώση και πνευματική ακεραιότητα του ατόμου που επιχειρεί την επαφή.
Παρότι θα αποθάρρυνα τις "ψυχικές δραστηριότητες"σε ιερούς τόπους, ωστόσο οι επισκέψεις από αυτούς που είναι ειλικρινείς και γνώστες, μπορούν να αποβούν αναζωογονητικές. Πρέπει όμως να είμαστε σίγουροι ότι προσεγγίζουμε τους τόπους και τις οντότητες που συνδέονται με αυτούς, με τον σωστό τρόπο.

Coleston Brown, Paths of Spirit

Δημοφιλή Άρθρα

Ο Μάγος του Στρόβολου

Ενθεογενή

Τρεις Θέσεις Σκέψης

ΦΡΑΚΤΑΛ: Η Γεωμετρία του Χάους και οι Φιλοσοφικές της προεκτάσεις

Οι Διδασκαλίες του Δον Χουάν

Χερουβείμ