Επιλογή




Μια μέρα ο δάσκαλος Τζάο Τζόου κάλεσε τους μαθητές του σε μια συγκέντρωση και τους είπε:

"Εν συντομία μπορεί να περιγραφτεί με τη λέξη 'επιλογή'. Αλλά μη με ρωτάτε, γιατί βρίσκομαι και εγώ σε πλήρες σκοτάδι. Γι' αυτό θα πρέπει να το φροντίζετε ως τον μεγαλύτερο θησαυρό σας, έχοντάς το πάντα στον νου".
"Ω, Δάσκαλε", διαμαρτυρήθηκε κάποιος, "αφού είσαι εσύ σε πλήρες σκοτάδι, αναρωτιέμαι τι θα φροντίζουμε ως τον μεγαλύτερο θησαυρό;"
"Δεν ξέρω", ήταν η απάντηση."Αν δεν ξέρεις τίποτα", συνέχισε ο ερωτών, "πώς μπορείς να είσαι σίγουρος ότι βρίσκεσαι και ο ίδιος σε σκοτάδι;"
"Πρώτα, πηγαίνετε να πραγματώσετε!", απάντησε ο δάσκαλος.

Αμέσως, οι συγκεντρωμένοι υπέβαλαν τα σέβη τους στον δάσκαλο Τζάο Τζόου και έφυγαν.
Σχόλιο: Η ιστορία αυτή δείχνει ότι η φύση του Εαυτού είναι κάτι που μπορεί να γίνει αισθητό με τον νου, χωρίς να υπάρχει κάποια εικόνα ή μορφή. Όπως λέει η παροιμία, μόνο εκείνος που πίνει το νερό ξέρει αν είναι κρύο ή ζεστό.
Πιθανότατα ο μοναχός προσπαθούσε να παγιδέψει τον δάσκαλο με τις ερωτήσεις του. Στο
Τάο Τε Τζινγκ λέγεται ότι σοφοί είναι εκείνοι που αντιλαμβάνονται αλλά δεν εκφράζουν. Όσοι προσπαθούν να δείξουν εξωτερικά σημάδια της πραγμάτωσης δεν είναι σοφοί. Όμως, ο Τζάο Τζόου ξέφυγε από την παγίδα του μοναχού λέγοντας: "Πήγαινε να πραγματώσεις το Τάο μέσω του δικού σου Εαυτού!"

Στην παράδοση του Τσαν η άσκηση είναι μια προσωπική προσπάθεια. Τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί με το να ασχολείται κανείς με την εμπειρία των άλλων. Κανένας δεν μπορεί να μεταβιβάσει στον άλλον τη δική του κατάσταση πραγμάτωσης.

Δημοφιλή Άρθρα

Ο Μάγος του Στρόβολου

Ενθεογενή

Τρεις Θέσεις Σκέψης

ΦΡΑΚΤΑΛ: Η Γεωμετρία του Χάους και οι Φιλοσοφικές της προεκτάσεις

Οι Διδασκαλίες του Δον Χουάν

Χερουβείμ