Shaman's Journey


"Η κλασσική εικόνα των συγκεντρωμένων σε κύκλο Ινδιάνων, ενώ ο σαμάν βρίσκεται στο κέντρο χορεύοντας στους ρυθμούς του τύμπανου ή άλλων οργάνων είναι ριζωμένη βαθιά σε κάθε ινδιάνικη φυλή.
Το τύμπανο χρησιμοποιείται από σαμάν σε όλο τον κόσμο και το συναντάμε σε διάφορα μεγέθη και σχήματα όπως: το νταμουρού, το όργανο του Σίβα στην Ινδία, τα γιαπωνέζικα τύμπανα, τα ινδικά τάμπλας, τα κουβανέζικα τουμπαντόρας. Χρησιμοποιείται επίσης από τους Θιβετιανούς βουδιστές και στις αφρικανικές λατρείες, όπως τη Mακούμπα όπου τα τύμπανα είναι γνωστά σαν αταμπάκες.

Οι ιθαγενείς Αμερικανοί συνέδεαν τα χτυπήματα του τύμπανου με τους χτύπους της καρδιάς της Μητέρας Γης, όπως επίσης και της μήτρας.
Το τύμπανο προσφέρει στον σαμάν με τον ήχο του πρόσβαση σε όλες τις ζωτικές δυνάμεις. Το άκουσμα ενός επαναλαμβανόμενου ήχου είναι η βασική μέθοδος για το ταξίδι του. Σε πολλούς πολιτισμούς το τύμπανο αναφέρεται σαν το άλογό του ή το πλοίο του γιατί εξαρτάται από τις δονήσεις του χτυπήματος το αν θα μεταφερθεί σε ένα στάδιο έκστασης. Επίσης χρησιμοποιείται για το κάλεσμα πνευμάτων, για θεραπεία ή για την αποπομπή εχθρικών πνευμάτων.

Ο ανθρωπολόγος Δρ. Xάμερ αναφέρει ότι μετά από μία έρευνα που διεξήγαγε σε ένα εργαστήριο, ανακάλυψε ότι όταν η χαμηλή συχνότητα των χτυπημάτων του τυμπάνου παραμένει στο επίπεδο της συχνότητας του εγκεφαλογραφήματος, τότε το τύμπανο προκαλεί εναλλαγές στο νευρικό σύστημα, γι’ αυτό και προκειμένου ο σαμάν να κρατήσει το ρυθμό του συνήθως χρησιμοποιεί κάποιον βοηθό που παίζει. Αυτός που παίζει το τύμπανο είναι, όπως λέμε, ο μαέστρος του ταξιδιού της έκστασης.
Υπάρχουν διαφορετικά είδη ρυθμών. Ρυθμοί για θεραπεία, πόλεμο, κυνήγι, πνευματικά ταξίδια κλπ. Η ταχύτητα των χτυπημάτων για ένα σαμανικό ταξίδι είναι από 20 έως 200 χτυπήματα το λεπτό.

Εξ αιτίας της σπουδαιότητάς του, το τύμπανο γίνεται ένα ζωντανό όργανο που πρέπει να αποκτήσει ψυχή πριν χρησιμοποιηθεί. Συνήθως κατασκευάζεται από δέρμα ζώων, όπως το ελάφι ή το άλογο, και από ξύλο. Υποτίθεται πως η ψυχή του ζώου κυριεύει το τύμπανο και καλείται –μέσω των χτύπων– στο ταξίδι του σαμάν ή ακόμη και ότι το ζώο μπορεί να μιλήσει μέσω των χτύπων του σαμάν. Επίσης τιμούν το πνεύμα του δένδρου, το οποίο εμπλέκεται ανάλογα με την τελετή. Πριν τη χρήση του τύμπανου λαμβάνει χώρα μία τελετουργική προπαρασκευή. Συνήθως το αλείφουν με βότανα, λάδι ή αρώματα, τραγουδώντας ή ψέλνοντας ταυτόχρονα".

Έρικα Λέτσεριζ


Δημοφιλή Άρθρα

Ο Μάγος του Στρόβολου

Ενθεογενή

Τρεις Θέσεις Σκέψης

ΦΡΑΚΤΑΛ: Η Γεωμετρία του Χάους και οι Φιλοσοφικές της προεκτάσεις

Οι Διδασκαλίες του Δον Χουάν

Χερουβείμ