Κόψιμο Της Γάτας



Κάποτε, σε μια συνέλευση μοναχών από ανατολικούς και δυτικούς ναούς, συζητούσαν μεταξύ τους για μία γάτα. Όταν οι διαφωνίες τους έφτασαν σε αδιέξοδο, ο δάσκαλος Ναν Τσουάν σήκωσε τη γάτα και είπε:

- "Αν τακτοποιήσετε σωστά το θέμα, 
θα χαρίσω τη ζωή στη γάτα. 
Διαφορετικά, θα τη σκοτώσω".

Οι μοναχοί έμειναν σιωπηλοί για πολύ ώρα και δε μπορούσαν να βρουν μια απάντηση. Τότε ο Ναν Τσουάν έκοψε τη γάτα στα δύο.

Εκείνη την εποχή, ο δάσκαλος Τζάο Τζόου επέστρεψε από το προσκύνημα του και ο Ναν Τσουάν του περιέγραψε τί είχε συμβεί. Αντί να απαντήσει, ο Τζάο Τζόου έβγαλε το σανδάλι του και το έβαλε στο κεφάλι του σαν καπέλο. 
Μετά απ' αυτό, έφυγε.

- "Αν είχες επιστρέψει λίγο πριν, 
θα μπορούσες να είχες σώσει τη γάτα", 
παρατήρησε ο Ναν Τσουάν.


Σχόλιο: Η ίδια η φύση δεν κάνει καμία διάκριση ανάμεσα στο καλό και στο κακό, στο σωστό και στο λάθος. Ο Ναν Τσουάν με ένα χτύπημα κατέστρεψε όλες τις διαφωνίες που μπορούσαν να σκεφτούν οι μοναχοί. Η γάτα ήταν η έκφραση της προσκόλλησης του νου των μοναχών, που είχε προκληθεί από τις πλάνες του κόσμου και τις παρανοήσεις. Η φιλοδοξία τους οδήγησε σε διαφωνία, προβάλλοντας το ερώτημα: 

"Γιατί είχαν γίνει μοναχοί;"

Μόνον εκείνοι που μπορούν να απελευθερωθούν από την προσκόλληση του κόσμου, μπορούν να φτάσουν στην τέλεια αρμονία και στη γαλήνη του νου. Τα κριτήρια του καλού και του κακού, του σωστού και του λάθους, καθορίζονται από την κοινωνία. Εξαιτίας αυτών των περιορισμών, δεν υπάρχει αληθινή ελευθερία για το άτομο. Ο Τζάο Τζόου έδειξε ότι γι' αυτόν δεν ήταν αντιφατικό να φοράει ένα παπούτσι στο κεφάλι του. Είχε πραγματικά εγκαταλείψει τον κόσμο με τις αντίθετες ιδέες της δυαδικότητας, έτσι ώστε τίποτα δε μπορούσε να οδηγήσει το νου του σε διαφωνία. Ο Ναν Τσουάν εκτίμησε το νόημα της χειρονομίας αυτής.

Δημοφιλή Άρθρα

Ο Μάγος του Στρόβολου

Ενθεογενή

Τρεις Θέσεις Σκέψης

ΦΡΑΚΤΑΛ: Η Γεωμετρία του Χάους και οι Φιλοσοφικές της προεκτάσεις

Οι Διδασκαλίες του Δον Χουάν

Χερουβείμ