Οι Κύριοι Της Φλογός



Στη Μυστική Καββάλα γίνονται αναφορές στους Αρχαγγέλους των Δέκα Αγίων Σεφιρόθ. Πρόκειται για τις "Διάνοιες" των Σφαιρών και ανήκουν στην πρώτη ομάδα - στους Κυρίους της Φλόγας. Αυτή η Διάνοια λειτουργεί με την αρχετυπική δύναμη της Σφαίρας και κάτω από τον έλεγχο της βρίσκονται οι "΄Αγγελοι της Σφαίρας" που εκτελούν τις επιθυμίες των Αρχαγγέλων.

Η Σφαίρα του Μαλκούτ περιλαμβάνει το γήινο επίπεδο και τις πνευματικές αξίες που βρίσκονται στην παχυλή ύλη - στην πραγματικότητα το Πνεύμα του Ατόμου - και βρίσκεται στη δικαιοδοσία του Κυρίου των Τεσσάρων Στοιχείων, τον οποίο ονομάζουμε Σανταλφόν. Αυτόν τον Αρχάγγελο μπορούν να επικαλούνται όσοι βρίσκουν δυσκολία στον χειρισμό της ύλης του φυσικού πεδίου, γιατί αυτός έχει την εποπτεία της "ψυχής" των φυσικών πραγμάτων. Αν μπορούσες να δεις με τη φυσική σου όραση την ακριβή εσωτερική κατάσταση μιας καρέκλας ή ενός τραπεζιού, θα παρατηρούσες έναν πολύ αργό κραδασμό και μια δυσδιάκριτη κίνηση των άπειρων μικροσκοπικών μορίων που συγκρατούν σε συνοχή την παχυλή ύλη της καρέκλας. Ο Σανταλφόν είναι ηγεμόνας όλων αυτών των δραστηριοτήτων. Εκείνοι που θὲλουν να τον επικαλεστούν, μπορούν να οραματιστούν μια μεγάλη αγγελική μορφή, στα τέσσερα χρώματα του καββαλιστικού Μαλκούτ - απαλό κίτρινο, λαδί, καστανό και μαύρο. Ο δονητικός του ρυθμός είναι αργός και βαρύς γιατί ανήκει στο πεδίο της παχυλής ύλης και στον συνδετικό κρίκο του αιθερικού που βρίσκεται ακριβώς πίσω από αυτό το πεδίο.

Η Σφαίρα του Γεσούντ σχετίζεται με τη βαθύτερη και πιο απόμακρη αιθερική ουσία, την ΄Ακασα. Ο Αρχάγγελος του Γεσούντ είναι ο Γαβριήλ. Κυβερνάει πολλά λεπτά πεδία της φύσης και του ανθρώπου. Είναι ο Κύριος των Ονείρων και ενός σπάνιου είδους λεπτών κραδασμών που σχετίζονται με τις μαντικές ικανότητες του ανθρώπου. Στον Χριστιανισμό σχετίζεται με τον Ευαγγελισμό, γιατί είναι ο Μυστηριακός Αγγελιοφόρος. Μεταφέρει ένα ειδικό είδος μηνύματος που μπορεί να φτάσει στον ανθρώπινο νου από τα μακρινά επίπεδα. Στην πραγματικότητα έχει φέρει το μήνυμα του Ευαγγελισμού και σε πολλούς άλλους εκτός από τη Μαρία. Σχετίζεται επίσης με τον ύπνο, εκείνη την κατάσταση στην οποία το παχυλό σώμα μένει αδρανές και οι λεπτότεροι φορείς μπορούν να αποδράσουν από αυτό και να ταξιδέψουν σε άλλα επίπεδα. ΄Ενα μεγάλο μέρος του έργου του είναι να διεγείρει στον άνθρωπο ένα τμήμα της Σεληνιακής Συνείδησης του. ΄Ελκει μαγνητικά την ψυχή, όπως μια μεγάλη υδάτινη δύναμη έλκει μια πιο μικρή και επομένως η επιρροή του είναι ένα είδος καταπραϋντικού στη φυσική δύναμη, αποσύρει δηλαδή τη συνείδηση από αυτήν. Μπορείς να τον οραματιστείς σαν ένα τεράστιο ωοειδές με αργυρή ουσία. Βλέπεις το διακριτικό λιλά και βιολετί του Γεσούντ στα "φτερά" του και ακούς τον ήχο ορμητικών υδάτων, που δείχνουν τον ειδικό τύπο κραδασμού του.

Στη Σφαίρα του Τίφαρετ προΐσταται και ο Αρχάγγελος Ραφαήλ. Κατέχει τις θεραπευτικές και ενισχυτικές δυνάμεις του ηλιόφωτου και σχετίζεται με τι σύγχρονες μεθόδους θερμότητας, με την ακτινοβολία, τις υπέρυθρες και υπεριώδεις ακτίνες.

Στη Σφαίρα του Κέτερ Αρχάγγελος είναι ο Μέτατρον. Λέγεται ότι αυτός είναι υπεύθυνος για την προσφορά στον άνθρωπο του σχήματος του Δέντρου Της Ζωής. Εργάζεται στον μεγάλο κόσμο των Κοσμικών Αρχέτυπων και η επιρροή του σπανίζει. ΄Ερχεται σαν εκτυφλωτική αστραπή φώτισης των μακρινών πνευματικών αληθειών.

Μέχρι τώρα ασχοληθήκαμε με τα Σεφιρόθ της Μεσαίας Στήλης του σύνθετου σχήματος που αποτελείται από το Δέντρο της Ζωής και τις Στήλες. Ας μελετήσουμε τώρα τα Σεφιρόθ των δύο Πλευρικών Στηλών.

Ο Αρχάγγελος της Σφαίρας του Χόχμα είναι ο Ρατζιήλ. ΄Εφερε τις δημιουργικές δυνάμεις στην πρώιμη εξέλιξη. Είναι δύσκολο να μορφοποιηθούν στον ανθρώπινο νου υπάρξεις όπως ο Μέτατρον ή ο Ρατζιήλ, γιατί είναι πέρα από τη μορφή όπως την ξέρουμε. Επίσης, είναι αδύνατο να αναχθούν σε σωστά σύμβολα, εκτός ίσως από εκείνο των μεγάλων Στηλών της Δόξης, που δεν έχουν σταθερά περιγράμματα.

Ο Αρχάγγελος της Σφαίρας του Μπίνα, ο Τζαφκιήλ, βρίσκεται πίσω από τη γέννηση όλων των μυστηριακών λατρειών, τις οποίες στέλνουν προς τα κάτω από καιρό σε καιρό οι Μυημένοι των Εσωτερικών Πεδίων. Είναι ο Αρχάγγελος του Ναού και μπορείς να τον οραματιστείς σαν μια πελώρια παρουσία που λάμπει με ένα ορισμένο ζωντανό σκοτάδι και με μια υπέροχη ροδόχρωμη λάμψη στο κέντρο.

Ο Αρχάγγελος του Χέσεντ, ο Τζαντκιήλ, έχει μεγάλη επιρροή. Προσφέρει τη διαβεβαίωση της καλοσύνης και την απόλυτη ηρεμία της αιώνιας ασφάλειας και βεβαιότητας. Θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά όσους είναι επιρρεπείς στον εκνευρισμό ή τους λείπει η ψυχραιμία.

Ο Αρχάγγελος του Γκεβούρα, ο Καμαήλ, είναι ο προστάτης των αδυνάτων και τω αδικημένων. Είναι επίσης ο εκδικητής άγγελος που τιμωρεί τους παραβάτες του Νόμου.

Ο Αρχάγγελος του Νετζὰ, ο Χανιήλ, είναι ο Αρχάγγελος της Σφαίρας της Αρμονίας και της Ομορφιάς και ειδικότερα των διασυνδέσεων μεταξύ των Σφαιρών, των πλανητών, των φυτών, των ζώων και των ανθρώπων: το μεγάλο αρχέτυπο της φιλικής δόνησης. Μπορείς να τον οραματιστείς να λάμπει με μια πράσινη και χρυσή φλόγα και με ένα ροδόχρωμο φως πάνω από το κεφάλι του.

Ο Αρχάγγελος του Χοντ είναι ο Μιχαήλ. Το Χοντ είναι η Σφαίρα της Μαγείας και ο Μιχαήλ ελέγχει τις διάφορες κακές επιρροές που θα μπορούσαν να διαφύγουν και να διεισδύσουν στον κόσμο των ανθρώπων. Γι΄ αυτό είναι ο απαραίτητος προστάτης στα μαγικά τυπικά, ιδιαίτερα σε αυτά που δεν κατέχουν καλά οι άπειροι αποκρυφιστές.

Dion Fortune

Δημοφιλή Άρθρα

Ο Μάγος του Στρόβολου

Ενθεογενή

Τρεις Θέσεις Σκέψης

ΦΡΑΚΤΑΛ: Η Γεωμετρία του Χάους και οι Φιλοσοφικές της προεκτάσεις

Οι Διδασκαλίες του Δον Χουάν

Χερουβείμ